Hundleksaker - Bästa leksakerna till din fyrbenta vän - 4Dogs
Priser inkl. moms

Hundleksaker

Kong Sea Shell Seahorse

Roliga och utvecklande leksaker för din hund

Hundleksaker är mer än bara leksaker för din hund - i leken får din hund motion och utvecklar sin motorik, precis som hundar i alla åldrar ska göra. Alla hundar gillar att leka och med rätt typ av leksak kan du ge din hund motion, stimulans och bygga ett starkare band mellan dig och din fyrbenta vän.

I vårt sortiment hittar du bland annat hundleksaker av gummi och textil, gosiga leksaker i plysch och tåliga leksaker i läder.

Du hittar även repleksaker som gör gott för tänderna, kampleksaker och bollar för roliga kast- och apportlekar med din hund.

Aktivitetsleksaker och hundspel ger hunden både fysisk och mental träning. De finns i olika svårighetsgrader, så att du kan välja vad som är rätt för just din hund. Här finns också ett stort utbud av valpleksaker.

Hundleksaker handlar inte bara om lek - det är en bidragande faktor till hundens fysiska och mentala välbefinnande. Tänk också på att leka tillsammans med din hund, det är något av det bästa du kan göra för att skapa en fin relation er emellan.

Anpassa leksaken efter hunden

Den bästa leksaken för din hund är en leksak som passar din hunds storlek, behov och egenskaper.

En aktiv hundras kan exempelvis dra nytta av hundleksaker som främjar rörelse och problemlösning medan en hundras med lägre aktivitetsbehov kanske hellre engagerar sig i lugnare lekar.

En valp som fortfarande har sina mjölktänder kvar kan till exempel få en tuggleksak i mjukt gummi eller mjukisdjur i plysch. När den har fått sina nya tänder är det bra att välja leksaker i hårdare gummi, repleksaker och bollar.

Vissa leksaker, som aktivitetsspel, har olika svårighetsgrader. Välj den svårighetsgrad som passar just din hund och öka efterhand utmaningen. Det får inte vara för lätt, men utmaningen får inte heller vara för svår, då kan din hund bli frustrerad.

Välj en leksak som matchar din hunds energinivå, styrka och behov av stimulering och tänk på att behovet kan variera från individ till individ.

Tänk på att alla hundar leker olika och att ingen leksak är oförstörbar. Lämna aldrig din hund ensam med sina leksaker och byt alltid ut dem om de går sönder.

Storleken på leksaken

Valet av hundleksak bör anpassas efter hundens storlek. En liten hund kan inte hantera en alltför stor leksak medan för små leksaker kan vara farliga för en stor hund.

När leksaken motsvarar hundens storlek och sätt att leka kan du vara säker på att din fyrbenta vän får en positiv lekupplevelse.

Vilka olika typer av hundleksaker finns det?

Det finns olika typer av hundleksaker som är utformade för att tillgodose olika behov och aktivitetsnivåer hos hunden. Det här är några vanliga typer av hundleksaker:

Apportleksaker

Dessa leksaker är perfekta för aktiva hundar som älskar att springa och hämta saker. De är vanligtvis utformade som bollar, frisbees eller andra föremål som hunden kan gripa tag i och apportera tillbaka till sin ägare.

Tuggleksaker

De här leksakerna stillar hundens tuggbehov, stimulerar tandköttet och ökar salivproduktionen, vilket är bra för munhälsan. Tuggleksaker är tillverkade av tåliga material som gummi eller läder och kommer i olika former och storlekar.

Vattenleksaker

Vattenleksaker är roliga att ta med till havet, sjön eller använda hemma i poolen. De är tillverkade i material som flyter och är enkla att greppa vid apportering i vattnet.

Kampleksaker

Många hundar tycker det är roligt att ha dragkamp med sin husse eller matte. Kampleksakerna är utformade för att både hunden och du ska få ett bra grepp om leksaken. Välj en kampleksak efter hundens styrka. En stark hund behöver en tåligare leksak.

Mjukisdjur

De mjuka och gosiga leksakerna passar bäst för lugnare lekar och mys. Men pipljud kan uppmuntra till bus även med dessa. För många hundar kan mjukisdjuren också bli en trygg kompis att alltid ha vid sin sida.

Hundspel och aktivitetsspel

Aktivitetsspel innebär ofta att hunden ska flytta klossar, koner eller liknande på ett brädspel för att hitta en godsak. Sådana hundspel är stimulerande för hjärnan och finns i olika svårighetsgrader.

Aktivitetsbollar

Bollarna fylls med godis och ger hunden motion samtidigt som den aktiveras intellektuellt.

Aktivitetsmattor

Denna kategori är en annan variant av aktiverande leksaker som erbjuder olika typer av interaktion. Med gömda utrymmen för godiset får hunden nosa upp godbitarna. En sådan aktiveringsmatta är också perfekt att gömma foderkulor i. Perfekt för glupska hundar som normalt slänger i sig maten.

Slickmattor

Dessa ger hunden mental stimulans och aktivering. Mattan har mönster i sig som man fyller med våtfoder eller paté som hunden sedan kan slicka i sig. Detta aktiverar salivproduktionen och främjar munhälsan hos hunden. Slickmattan kan också användas för att leda bort tankarna från saker som hunden tycker är obehagligt, till exempel kloklippning.

Motion och stimulering för din hund

Regelbunden fysisk aktivitet är avgörande för hundens välbefinnande, en hund som får röra på sig är en glad hund. Stimulerande leksaker som uppmuntrar till fysisk aktivitet är till exempel bollar, apportleksaker, kampleksaker och vattenleksaker.

Aktivitetsleksaker som exempelvis hundspel, ger hunden en utmaning och mental stimulans samtidigt som de utvecklar hundens färdigheter. När din hund lyckats lösa problemet finns det alltid något gott som belöning i spelet. Det är ett spännande sätt för hunden att arbeta för sitt "byte" och involverar både kropp och knopp.

Här kan du se vårt sortiment av aktivitetsleksaker och hundspel.

Finns det några hundleksaker som är speciellt bra för valpar?

Ja, det finns flera hundleksaker som är speciellt lämpliga för valpar. När det gäller valpar är det viktigt att välja leksaker som är säkra och anpassade efter deras behov och utvecklingsstadium. Det kan hjälpa dem att både träna och stimulera sina sinnen samtidigt som det ger dem möjlighet att utforska och ha roligt.

En typ av hundleksak som är populär för valpar är tuggleksaker. Valpen har ett stort tuggbehov och utforskar gärna sin omgivning genom att bita och tugga. Då är det bra ett ge den en tuggvänlig leksak som drar uppmärksamheten från skor och annat som man inte vill att den tuggar på.

Bollar, dragleksaker och pipleksaker brukar också vara uppskattade av valpar. För lugnare lek rekommenderar vi aktiveringsmattor och spel som ger valpen mental stimulans.

Kom ihåg att aldrig lämna din valp ensam med sin leksak och byt alltid ut den om den går sönder.

Här kan du se vårt sortiment av valpleksaker.