Hundfönar

Wonder hundfön blaster svart med vitt golvstativ
Hundfönar för hemmafrisörer och professionella hundfrisörer

Många handdukstorkar sin hund när det är blöt, men det finns ett lättare och effektivare sätt att få den torr. Vi rekommenderar istället att man använder en fön med blasterfunktion, som är anpassad för att torka en hundpäls. Med en sådan går det fort att få hunden torr efter badet, den blåser pälsen torr efter regnvåta promenader, den ger pälsen den där slutliga finishen du vill ha inför utställningar och tävlingar. Den är dessutom praktisk att använda när du har trimmat din hund och vill få bort allt löst hår som sitter kvar i pälsen. Att välja en bra hundfön, en så kallad blaster, kommer med all säkerhet att vara en god investering av flera anledningar.

Hos oss hittar du prisvärda fönar med hög kvalitet, oavsett om du är professionell hundfrisör, hemmafrisör eller bara vill förenkla vardagen med din hund. Vi har allt från enkla handfönar till dubbelmotoriga fönar som effektivt torkar även de tjockaste pälsar. Fundera över vad du behöver till din hund och välj den fön som passar just era behov.

Fön eller blaster – vad är skillnaden?

När du fönar din hund med en vanlig fön, som den du själv använder för att torka ditt eget hår, är det luftströmmen och värmen som fönen alstrar som gör att vattnet dunstar. En blaster fungerar annorlunda. Förutom att fungera som en helt vanlig fön har den den unika egenskapen att effektivt och samtidigt skonsamt kunna slå vattnet ur pälsen med hjälp av en extremt kraftig luftstråle. Det är just den här kraftiga blåseffekten man vill åt, inte värmen, eftersom den lätt torkar ut och skadar pälsen.

Att använda en vanlig fön vid torkning av pälsen kan vara ett evighetsarbete eller en omöjlighet om pälsen är tjock, har underull eller om du har en stor hund. Med en blaster minskas torktiden och med den också slitaget på pälsen.

Vikten av att pälsen blir riktigt torr

Att torka hundens päls noga när den blivit våt är viktigt för att förhindra till exempel fukteksem, också kallat hot spot. Hos hundar med tjock päls och underull är det nästan omöjligt att få pälsen torr ända ner i huden med hjälp av en handduk eller vanlig handfön. Även om pälsen känns torr på ytan är det troligt att underullen fortfarande är fuktig. Och i den fuktiga underullen kan bakterier etablera sig och börja växa. Därför är det så viktigt att få både päls och underull helt torr.

Reglering av värme och lufthastighet

De flesta av våra hundfönar/blasters har tillsatt värme som kan regleras i olika lägen och, om man vill, helt stängas av. Då kan du börja föna med lite svalare luft och sedan öka värmen när din hund hunnit vänja sig. Luften från en fön kan dock aldrig bli helt kall, eftersom alla fönar alstrar värme när de är igång.

De flesta fönarna har också en variabel lufthastighet, ofta steglös, så att du kan anpassa luftströmmen efter pälstyp och behov. Fönar du en mindre hund behöver du förmodligen också använda en lägre lufthastighet än till en större.

Har du en stor hund med mycket päls kan det vara värt att välja en dubbelmotorig fön, som är riktigt kraftfull. En sådan ska du däremot inte välja till en liten hund.

Golvfön, bordsfön eller väggfön – alternativen är flera

Om du ska välja en golvfön, bordsfön eller väggfön beror bland annat på hur och var du står när du fönar din hund.

En fön med golvstativ, eller golvfön som vi säger, är den absolut vanligaste fönen på en hundsalong, men även som hemmafrisör kan du ha nytta av en sådan, särskilt om du använder ett trimbord när du fönar din hund. En golvfön kan enkelt flyttas runt trimbordet och placeras där du behöver den. Den kan också höjas och sänkas för att anpassas efter storleken på hund och höjden på trimbord.

En golvfön har ett längre rör försett med ett vridbart munstycke, som kan bytas ut mot en slang, när du hellre vill jobba med en sådan. En fördel med röret är att du kan arbeta med pälsen med båda händerna, samtidigt som du tillför luft. Det kan vara nödvändigt vid till exempel torkning av en pudelpäls. Röret/munstycket är vridbart 360 grader, vilket också gör det möjligt att föna pälsen nerifrån och upp.

Som hemmafrisör klarar du dig oftast med en bordsfön. Den kan ställas på golvet likaväl som på en högre yta och kan i de flesta fall kompletteras med ett golvsstativ. Om du har en bordsfön utan golvstativ kan du använda en slanghållare om du fönar hunden stående på ett trimbord. Då frigör du också båda händerna, men möjligheterna är dock mycket begränsade jämfört med en golvfön.

Bordsfönarna Wonder, Typhoon och VBS-2400 kan kompletteras med väggfäste. I vårt sortiment hittar du även två rena väggfönar. De kan placeras behändigt ovanför trimbordet, om du har en fast plats där du alltid fönar din hund.

Handfönen rekommenderar vi framför allt för användning vid till exempel resor, torkning efter deltvättning och för att skapa den där perfekta finishen du vill ha inför en utställning. En handfön kan du också använda om du har en hund med mycket lite päls. Vill du ha en riktigt bra handfön ska du välja Wahls TurboBooster ErgoLight, som är det mest kraftfulla av våra handfönar.

Vänj din hund vid att bli fönad

Det är alltid bra att försiktigt vänja hunden vid ljudet från en fön redan när den är valp. Att bada, föna och klippa sin hund ska ju vara något trevligt och trivsamt för er båda. Ett tips är att alltid börja föna med lite svalare luft och aldrig på högsta hastigheten. Då får din hund möjlighet att vänja sig långsamt. Det kan du göra även om du har en vuxen hund.

Har du en hund som redan är rädd för höga ljud kan det hjälpa att använda skydd för öronen när du fönar, som till exempel Show Tech Ear Buddy. Det kan hjälpa hunden att känna sig lugn och avslappnad. Ear Buddy isolerar mot höga ljud genom ett mjukt tryck runt huvudet.

Vi hjälper dig att välja fön

Hos oss kan du alltid få råd och information inför ditt val av fön. Vi har många års erfarenhet och sätter stort värde i att kunna hjälpa dig. Välkommen att kontakta oss på info@4dogs.se eller 0418-48 40 10.