Valpleksaker för en glad och aktiv valp - 4Dogs
Priser inkl. moms

Valpleksaker

Zolux Hippo hundleksak flodhäst i plysch med gummifötter och pipljud, 24 cm

Att leka är en viktig del av valpens liv, men inte bara ett roligt tidsfördriv. Leken bidrar samtidigt till valpens mentala och fysiska utveckling och är ett sätt att lära sig interagera med både oss människor och andra hundar.

Att tugga och bita på det mesta gör alla valpar. Ge valpen en rolig tuggleksak som drar uppmärksamheten från skor och annat som du inte vill att den tuggar på. Andra roliga hundleksaker för valpar är bollar, drag- och kampleksaker, repleksaker, leksaker som piper och när valpen blivit lite större, enkla aktivitetsleksaker.

Varför är det bra att välja tuggleksaker till valpen?

I samband med att valptänderna lossnar och de nya tittar fram, kommer det säkerligen att klia i munnen på valpen. Valpen kommer då att vilja tugga på något för att bli kvitt obehaget. För att undvika att valpen tuggar på sådant du inte vill att den ska tugga på, är det bra att ge den en tuggvänlig leksak istället.

När valpen ännu har sina mjölktänder kvar är det bra att ge den leksaker i mjukt gummi eller mjukisdjur i plysch. När den väl har fått sina nya tänder kan du välja leksaker i hårdare gummi eller repleksaker som dessutom hjälper till att hålla valpens tänder rena.

Säkerheten framför allt

Kom ihåg att leksakerna förr eller senare kommer att gå sönder när valpen fått gå loss på dem med sina vassa tänder. Ha därför alltid uppsikt över din valp när den leker och byt ut leksaken om den går sönder.

Vilka valpleksaker är bäst för att aktivera min valp?

Alla valpar gillar att leka och med rätt leksak kommer din valp att få både intellektuell stimulans och motion samtidigt som du kan stärka din relation till valpen. När det gäller att aktivera din valp finns det ett antal valpleksaker som passar för den lilla hunden.

Här är några av de bästa valpleksakerna för att aktivera din valp:

Tuggleksaker

En tuggleksak är perfekt för att främja tandhälsa och tillfredsställa din valps behov av att tugga. Många tuggleksaker är tillverkade av olika typer av gummi. Välj ett mjukare gummi när valpen fortfarande har sina mjölktänder kvar och ett hårdare när de nya tänderna kommit fram. Läderleksaker är också tåliga och tuggvänliga.

Mjukisdjur

De mjuka leksakerna, som gosedjur, nallar och plyschleksaker, passar bra för lugna lekar och mys. Valpen kan tycka om att ha ett mjukisdjur med i sin bädd. De mjuka leksakerna med pip- eller prasselljud kan också väcka leklusten hos valpen och är roliga att busa med. Om din hund blir stressad av pipljud kan du välja hundleksaker utan ljud.

Dragleksaker

Dragleksaker är utmärkta för både fysisk träning och mentalt stimulans. De kan bland annat användas för kamp- och draglekar med din valp. Välj dragleksaker som ger ett bra grepp för både dig och din och hund och som är tillverkade av ett tåligt material.

Kastleksaker

När valpen blivit lite äldre kan du introducera kastleksaker, eller så kallade apportleksaker, och träna på apportering. Du kastar och din hund hämtar tillbaka till dig. Den finns en mängd roliga kastleksaker som till exempel repbollar, bollkastare och vanliga bollar, frisbees och flytande apportleksaker som kan användas i vatten. Anpassa alltid apportleksaken efter din valps storlek och förmåga.

Aktiveringsleksaker

Dessa leksaker är speciellt utformade för att stimulera din valps intellektuella och fysiska utveckling. De kan vara interaktiva och uppmuntra din valp att använda sin naturliga förmåga att jaga, leta och lösa problem. Exempel på aktiveringsleksaker är aktivitetsspel med gömda godsaker, aktiveringsmattor, slickmattor och foderbollar.

Variation är viktigt

Kom ihåg att variera leksaker och ge din valp möjlighet att få sina behov uppfyllda oavsett om det gäller intellektuell stimulans, motion eller behovet av att tugga på saker.

Det är också bra att lägga undan leksakerna efter leken och inte plocka fram alla samtidigt. Då blir varje leksak mera spännande när den väl tas fram.

Hur väljer jag rätt valpleksaker till min valp?

När du ska välja valpleksaker är det viktigt att du tar hänsyn till hundens storlek utvecklingsstadier och vad valpen själv tycker är roligt. För precis som vi har olika preferenser är valpar också personligheter som gillar olika saker.

Det är viktigt att välja leksaker som är anpassade efter valpens storlek. För stora leksaker kan vara svåra att hantera för valpen. Den ska lätt kunna greppa leksaken med munnen. Samtidigt får leksaken inte vara så liten att valpen riskerar att få den i halsen.

Tänk också på att välja material som är hållbara och tuggtåliga. Valpen kommer säkerligen att nyfiket sätta tänderna i alla leksaker du tar fram. Det finns en mängd kvalitetsleksaker att välja på, men tänk på att inga leksaker är helt oförstörbara, så ha alltid koll på din valp när den leker.

Var uppmärksam på vad din hund tycker är roligt. Vissa hundar älskar bus medan andra gillar lugnare lekar eller att få bära runt på sitt gosedjur. Välj leksak efter valpens aktivitetsnivå i stunden. Dragleksaker när valpen är på bushumör, aktivitetsspel när den redo för en utmaning och kastleksaker när den har spring i benen till exempel.

Valpleksaker ger inte bara underhållning och stimulans, de spelar också en viktig roll i deras fysiska och mentala utveckling. Därför är det också viktigt att välja leksaker som är anpassade efter var just din valp befinner sig i utvecklingen.

Stort sortiment av valpleksaker

Hos oss hittar du en mängd skojiga och utvecklande valpleksaker, som till exempel pipleksaker, mjukisdjur, bollar, dragleksaker, aktivitetsleksaker och mycket mer. Klicka här för att se alla våra hundleksaker.

Hur rengör jag valpleksaker?

Hundleksaker kan lätt bli smutsiga och bli en grogrund för bakterier. Därför är det viktigt att du håller leksakerna rena så att bakterierna inte sprids.

Hårda hundleksaker kan du torka rena med en mild tvållösning.

Mjuka hundleksaker kan oftast tvättas i maskin. Använd ett milt tvättmedel, som till exempel naturvänligaK9 Eco Power. Vill du vara extra noggrann kan du tillsammans med tvättmedlet använda Disicide Laundry, ett vattenbaserat och alkolholfritt medel som redan vid 30 grader desinficerar tvätten. Det kan du också använda när du tvättar hundbädden eller fällen.