Att välja hundsax - Guide - 4Dogs
Priser inkl. moms

Att välja hundsax

Hundsaxar för alla

4Dogs har ett stort utbud av hundsaxar för alla användningsområden. Vi har kvalitetssaxar för dig som har extra höga krav men också bra och prisvärda saxar i vårt bassortiment. Sortimentet är noga utvalt för allt alla ska kunna hitta en egen personlig favorit.

I stort sett alla hundägare är i behov av en bra hundsax för enkel klippning mellan varven. Har du en hund med päls som växer mycket är det ett måste. Ställer du ut på hundutställningar eller har en hund med päls som kräver mycket pälsvård? Då vill du säkert investera i mer än en sax och är noga med vilka saxar du väljer. Ju oftare du använder din sax desto viktigare att välja den med omsorg. Här guidar vi dig bland alla olika typer av hundsaxar.

Hundsaxar för olika ändamål

Vilken sax du ska välja beror på vad du ska använda den till. Bäst resultat får du förstås om du använder en sax anpassad efter det du vill åstadkomma med din klippning.

Så här använder du de olika hundsaxarna:

En lång, rak hundsax passar för kroppsklippning av en stor hund. För mindre hundar, detaljklippning och putsning är ofta en kort, rak sax lämpligare.

Här hittar du alla raka hundsaxar.

Med en böjd hundsax är det lättare att lyckas med figur- och konturklippningar. De böjda saxarna används till exempel för att skapa rundade former, mjuka linjer och för Asian Fusion-klippningar.

Här hittar du alla böjda hundsaxar.

Med en effileringssax justerar du ojämnheter, gör snygga övergångar och mjukar upp linjer. Den kan också användas för att tunna ur tjocka pälsar och är även perfekt att använda mellan besöken hos hundfrisören.

En enkel effileringssax har ett blad som är tandat och används för att jämna ut linjer och snygga till övergångar. Den kan även användas för att tunna ur pälsen. Effileringssaxarna kan ha fin, medium eller grov tandning. En fintandad effileringssax klipper bort mer päls än en glestandad. Även bredden på tänderna påverkar resultatet.

Hur mycket en effileringssax klipper/tunnar ur anges ibland i procent. En sax som tunnar ur 30% av pälsen tunnar ur mer än en som tunnar ur 20%.

En dubbel effileringssax används för urtunning av päls. Den klipper bort väldigt lite och ger en luftigare klippning.

Artero Slalom är en böjd effileringssax som ger mjuka, rundade linjer. Den passar perfekt för bland annat Asian fushion, svårtåtkomliga områden på hunden och för att få en rundad form på tassarna.

En chunker är en unik kombination av en rak hundsax och en effileringssax. Den klipper ur mer päls än en effileringssax men ger en mjukare linje än en rak sax.

Här hittar du alla effileringssaxar och chunkers.

En sax med rundad topp, en så kallad ball tip-sax, är bra när du ska klippa känsliga områden som runt ögon, nos och mellan trampdynor. Med en sådan sax blir risken mindre att du råkar skada din hund med spetsen på saxen.

Här hittar du alla saxar med rundad topp.

Saxens fingergrepp

Handtagets fingergrepp kan vara avgörande för hur du upplever saxen. För att slippa förslitningsskador är det viktigt att du väljer en sax som känns bekväm att hålla i och klippa med. När du klipper ska du alltid anstränga din hand så lite som möjligt.

Saxarna kan delas in i olika grupper med hänsyn till vilka fingergrepp de har:

1. Symmetriskt grepp

Saxens två fingergrepp är oftast likformiga och sitter symmetriskt bredvid varandra. Fördelen med det symmetriska greppet är att det kan ge dig en viss mån av frihet att själv styra ditt grepp av saxen.

2. Offset-grepp

En sax med offset-grepp har ett handtag som är längre än det andra och fingergreppet hamnar därför inte bredvid varandra. Det ger en bekväm och avslappnad klippning eftersom du kan hålla armbåge och arm lägre när du klipper. Rörelserna i hand och tumme minskar också. Ergonomiskt sett ger offset-greppet dig mer komfort och bekvämlighet än det symmetriska greppet.

Det kan finnas varianter på offset-greppet. Till exempel ett semi offset där skillnaden på det långa och korta fingergreppet inte är så stor.

3. Swivel-grepp

Tumgreppet på en Swivel-sax är roterande, vilket gör den ergonomiskt sett mycket bekväm att använda. Med en Swivel-sax klipper du i den position som passar dig bäst och handleden hamnar i en alltid i en bekväm ställning. Swivel-saxarna har offset-grepp.

Här hittar du Mi-style Swivel-saxar.

4. Fingergrepp för vänsterhänta

Klipper du med vänster hand bör du köpa en sax som är speciellt anpassad för vänsterhänta. Arbetsställningen kommer att kännas naturligare och det blir bekvämare att klippa.

Här hittar du alla saxar för vänsterhänta.

Fingerstöd ger stabilitet

De flesta saxar har så kallade fingerstöd, som sitter på saxens fingergrepp. Det ger stabilitet och stöd för fingret när du klipper. Fingerstödet kan på vissa saxar vara avtagbart.

Insatsringar förbättrar greppet

Behöver du förbättra greppet kan du i de flesta fall komplettera med så kallade insatsringar i gummi eller mjuk plast. Insatsringarna, som placeras i saxens fingergrepp, ger bättre komfort och stadga när du klipper.

Här hittar du insatsringar.

En välskött hundsax håller längre

Om du investerat i en lite dyrare sax är du givetvis angelägen om att den ska hålla länge och tar väl hand om den mellan klippningarna. Men även en enklare sax måste skötas för att att inte skärpan ska förstöras.

Det är mycket viktigt att pälsen är ren när du klipper. Grus och sandkorn i pälsen kan annars förstöra saxbladens skärpa och saxen blir slö. Bladen bör rengöras efter klippningarna och oljas in med jämna mellanrum.

Här kan du läsa mer om hur du sköter din hundsax.

Och här hittar du alla tillbehör och förvaringsprodukter för saxar.

4Dogs ger dig tips och råd

I vårt sortiment hittar du hundsaxar från bland annat Artero, Shark, Hikato, Sirius, Astrid, Artesan och Ashley Craig. Hör gärna av dig till oss om du behöver mer information eller råd inför ditt köp. Vi hjälper dig gärna. Kontakta oss på info@4dogs.se eller 0418-48 40 10.