Flexikoppel och rullkoppel till hund - 4Dogs
Priser inkl. moms

Flexikoppel

Flexi Black Design rullkoppel hundkoppel med snöre svart/blå XS 3 m

Ett flexikoppel, är ett hundkoppel på rulle som löper in och ut beroende på hur hunden rör sig och som kan låsas i den längd du själv önskar. Flexikoppel brukar också kallas för rullkoppel.

Så fungerar ett flexikoppel

Flexikopplet har en smart stoppfunktion som gör att ägaren kan kontrollera hundens rörelseområde och låsa linan när som helst. Hunden kan då utforska sin omgivning och röra sig fritt på promenaden, samtidigt som ägaren har kontroll och kan förhindra att hunden springer iväg.

Det ställer samtidigt lite högre krav på hundägaren som snabbt måste kunna dra in sin hund om det händer något oväntat. Vid exempelvis promenader i stan, med mycket trafik och många människor, är det mindre lämpligt att använda ett flexikoppel.

Ett expanderbart rullkoppel är annars det ultimata kopplet för nyfikna och aktiva hundar, då du enkelt kan anpassa kopplets längd efter förutsättningarna på promenaden, till exempel när du får möte med en annan hund.

Fördelar med ett flexikoppel

Fördelarna med flexikoppel är många, vilket har gjort dem till ett av de mest populära kopplen bland hundägare.

Flexibilitet

Ett flexikoppel har en lina som automatiskt justeras i längd beroende på hur hunden rör sig. Detta ger din hund frihet att utforska omgivningarna på promenaden.

På öppna platser och i områden där det inte finns mycket trafik eller andra störningsmoment kan du släppa ut kopplet i full längd om du vill. Samtidigt har du möjlighet att dra in kopplet så att det blir kortare när du närmar dig andra hundar, människor eller går i stadsmiljöer.

Kontroll

Trots att hunden har lite extra frihet ger kopplet ändå ägaren möjlighet att ha kontroll över sin hund. Genom att använda ett flexikoppel kan du enkelt dra in linan och hålla hunden nära dig vid behov, till exempel vid möten med andra hundar eller människor.

Promenader

Flexikoppel är perfekta för promenader eftersom de ger hunden lite mer rörelsefrihet utan att du släpper kontrollen över din hund. På detta sätt får hunden möjlighet att utforska sin omgivning och få motion under kontrollerade former. Bäst fungerar ett flexikoppel på öppna platser, där kopplet inte kan trasslas in bland buskar och träd.

Hundträning

Kopplet kan även vara användbart vid hundträning. Genom att justera längden på linan kan du gradvis öka avståndet mellan dig och hunden när ni tränar. Detta hjälper till att stärka hundens lydnad och tillit till dig. Flexikoppel kan också underlätta träning av specifika kommandon som “sitt” eller “stanna” genom att du kan röra dig bort från hunden samtidigt som du behåller kontrollen.

Välj rätt storlek på hundens flexikoppel

Rullkoppel finns i olika längder och har olika viktbegränsningar. Se till att välja ett koppel som är lämpligt för din hunds storlek och vikt. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer när det gäller viktbegränsningar för att undvika att kopplet går sönder.