Klotång till hund - För trygg och enkel kloklippning – 4Dogs
Priser inkl. moms

Klotång till hund - för trygg och enkel kloklippning

Show Tech Comfort klotång medium för hund

Hur fungerar en klotång till hund?

En klotång är ett av de viktigaste verktygen för en hundägare eftersom hundens klor måste klippas regelbundet för att inte bli för långa. Klotången har vassa blad och en fjädermekanism som gör det enkelt att klippa bort den yttre delen av klon. Det är mycket viktigt att ha koll på skärpan. En slö klotång ska alltid bytas ut.

Välj en klotång av hög kvalitet. Se också till att välja en klotång som har rätt storlek för hundens klor. I vårt sortiment hittar du klotänger till både små, medelstora och stora hundar.

Vad ska man tänka på när man klipper klorna på sin hund?

Klorna på en hund växer ständigt och det är viktigt att klippa klorna regelbundet. Börja med att välja rätt storlek på klotången så den passar för din hunds klor. Vissa tycker att en klotång är för stor till en mindre hund eller valp och väljer gärna en klosax istället. Det viktigaste är att verktyget är riktigt vasst för att resultatet ska bli bra.

Var alltid noga med att klorna är torra och rena före klippningen. Sand och gruskorn kan skada bladen på tången och göra den oskarp i förtid.

Vid själva klippningen är det viktigt att du är försiktig så att du inte klipper för mycket. Bättre att klippa mindre lite oftare, än sällan och mycket. Ha bra belysning där du klipper för att se bättre. Klipp bort en tunn skiva av klon, lite snett från sidan. Då har du bättre kontroll på var pulpan, den nerv- och blodkärlsfyllda delen inne i klon, ligger.

Klipp sedan lite snett från andra sidan, fortfarande bara lite åt gången. Fortsätt klippa varannan sida tills du kommit till det ljusare området i mitten på undersidan av klon, där klon känns lite mjukare. Då är du nära pulpan och det är dags att sluta klippa.

Det är viktigt att vara försiktig. Om du klipper för mycket finns risken att du klipper i pulpan, vilket är smärtsamt för hunden. Det är bra att ha blodstoppspulver tillhands om det skulle hända.

Kom även ihåg att klippa sporrarna som sitter lite längre upp på hundens framben.

Efter att du klippt klart är det bra att använda en klofil för att jämna till kanterna på klorna.v

Hur vänjer man sin hund vid att få sina klor klippta?

Alla hundar är inte lika bekväma med att få sina klor klippta. Som så mycket annat är det bäst att börja vänja hunden vid att få klorna klippta redan i valpstadiet. Då kan kloklippningen bli en mysig och trevlig stund tillsammans.

/p>Första steget är att vänja hunden vid beröring av tassarna. Börja med att försiktigt röra vid tassarna och låt hunden vänja sig vid känslan. Belöna sedan hunden med godis eller positiv förstärkning när den tillåter beröringen.

Efter att hunden har vant sig vid beröring av tassarna kan du börja introducera klotången. Låt hunden undersöka tången och lukta på den. Sedan kan du försiktigt placera tången runt hundens tånagel utan att klippa den. Belöna din hund för att den är tålmodig och tillåter dig att göra detta.

När hunden har vant sig vid tången kan du försiktigt börja klippa hundens klor. Var varsam och klipp endast en liten bit åt gången och belöna hunden efter varje klippning för att skapa positiva associationer till klippningen.

Varför är det viktigt att regelbundet klippa hundens klor med en klotång?

En klotång är ett viktigt verktyg för att hålla hundens klor korta. Till en mindre hund eller valp går det också bra att använda en klosax.

Klorna bör hållas korta för att minska risken att de bryts, klyvs eller på annat sätt skadas. En skadad klo kan innebära svåra smärtor för hunden. Är klorna för långa finns också risk att hunden belastar tassar eller benen fel, vilket kan leda till belastningsskador.

Hur ofta ska man klippa hundens klor?

Det är viktigt att klippa hundens klor med en klotång regelbundet. En gång i veckan kan vara ett bra riktmärke. Men som för allt annat är det mycket individuellt. Vissa hundars klor växer mer än andras Hundens klor slits naturligt när ni går era dagliga promenader och under andra aktiviteter. Går ni ofta på mjuka ytor, som till exempel i skogen eller på gräsmattor, slits klorna mindre än om ni går i stadsmiljö och på hårda asfaltytor. Aktiva hundar sliter naturligt mer på sina klor än mindre aktiva hundar.

Ta för vana att se över klorna minst en gång i veckan. Om det låter mycket när din hund går på golvet är det hög tid att klippa dem. Likaså om de blivit skadade. Det är alltid bättre att klippa ofta och mindre, än sällan och mycket.

Att hålla klorna korta är viktigt även för att pulpan, den nerv- och blodkärlsfyllda delen inne i klon, inte ska växa för långt ut.