Köpguide hundfön - 4Dogs
Priser inkl. moms

Att välja hundfön

Hos oss hittar du många prisvärda hundfönar/blasters med hög kvalitet, oavsett om du är professionell hundfrisör, hemmafrisör eller bara vill förenkla vardagen med din hund. Här får du några tips och råd inför ditt köp.

Torkar pälsen effektivt och skonsamt

Många handdukstorkar sin hund när den är blöt, men det finns ett lättare och mer effektivt sätt att få den torr. Vi rekommenderar att du använder en hundfön med blasterfunktion. En sådan är anpassad för att effektivt och skonsamt torka en hundpäls.

Många användningsområden

En hundfön/blaster har du nytta av vid många tillfällen, inte bara när du badat din hund. Den blåser även pälsen torr efter regnvåta promenader, ger pälsen den där slutliga finishen du vill ha inför utställningar och är praktisk att använda när du har trimmat din hund och vill få bort allt löst hår som sitter kvar i pälsen. Den är också funktionell när hunden fäller, då man kan blåsa ur den lösa pälsen med fönen. Med fönen kan du också blåsa bort mjäll, hudavlagringar och smuts som fastnat i pälsen.

Fön eller blaster - vad är skillnaden?

När du fönar din hund med en vanlig fön, som den du själv använder för att torka ditt eget hår, är det luftströmmen och värmen som fönen alstrar som gör att vattnet dunstar bort. En blaster fungerar annorlunda. Den har den unika egenskapen att effektivt och samtidigt skonsamt kunna slå vattnet ur pälsen med hjälp av en extremt kraftig luftstråle.

Varför ska jag köpa en blaster?

Att använda en vanlig fön för att torka pälsen kan vara ett evighetsarbete eller en omöjlighet om pälsen är tjock, har underull eller om du har en stor hund. Med en hundfön/blaster minskas både torktiden och slitaget på pälsen väsentligt.

Tänk på att för mycket värme lätt torkar ut och skadar pälsen. Den kraftiga luftstråle som en blaster alstrar gör att pälsen blir torr på ett skonsamt sätt.

Vikten av att pälsen blir riktigt torr

Att torka hundens päls noga när den blivit våt är viktigt för att förhindra till exempel fukteksem, eller så kallade hot spot. Hos hundar med tjock päls och underull är det nästan omöjligt att få pälsen torr ända ner i huden med hjälp av en handduk eller vanlig handfön. Även om pälsen känns torr på ytan är det troligt att underullen fortfarande är fuktig. Och i den fuktiga underullen kan bakterier etablera sig och börja växa. Därför är det så viktigt att få både päls och underull helt torr.

Reglering av värme och lufthastighet

De flesta av våra hundfönar/blasters har tillsatt värme som kan regleras i olika lägen och, om man vill, helt stängas av. Då kan du börja föna med lite svalare luft och sedan öka värmen när din hund hunnit vänja sig. Tänk dock på att värmen från fönen kan torka ut pälsen, så använd den med försiktighet. Luften från en fön kan dock aldrig bli helt kall, eftersom alla fönar alstrar värme när de används.

Alla våra hundfönar/blasters har steglös variabel lufthastighet, så att du kan anpassa luftströmmen efter pälstyp och behov. Fönar du en mindre hund behöver du förmodligen använda en lägre lufthastighet än till en större. Ha alltid fönen inställd på den lägsta hastigheten när du början föna, och öka den successivt till lämplig hastighet. Det är också ett bra sätt att vänja din hund vid att bli fönad.

Har du en stor hund med mycket päls kan det vara värt att välja en kraftfull dubbelmotorig fön/blaster. En sådan ska du däremot inte välja till en liten hund.

Golvfön, bordsfön och väggfön

Om du ska välja en golvfön, bordsfön eller väggfön beror bland annat på hur och var du står när du fönar din hund.

Som hemmafrisör klarar du dig ofta med en bordsfön. I de flesta fall kan en sådan kompletteras med ett golvsstativ. Om du har en bordsfön utan golvstativ kan du använda slanghållare om du fönar hunden stående på ett trimbord. Då frigör du också båda händerna, men möjligheterna är dock mycket begränsade jämfört med en golvfön. Använder du fönen mycket och ofta är en golvfön definitivt att rekommendera.

Här hitta du våra bords- och väggfönar.

En fön med golvstativ, eller golvfön som vi säger, är den absolut vanligaste fönen på en hundsalong. Men som sagt, golvfönar är populära även i hemmet, särskilt om man fönar sin hund på ett trimbord. En golvfön kan enkelt flyttas runt trimbordet och placeras där du behöver den. Den kan också höjas och sänkas för att anpassas efter storleken på hund och höjden på trimbordet.

En golvfön har ett längre rör försett med ett vridbart munstycke. Det kan bytas ut mot en slang, när du hellre vill jobba med en sådan. En fördel med röret är att du kan arbeta med båda händerna i pälsen, samtidigt som du tillför luft. Det kan vara nödvändigt om du till exempel ska torka en pudelpäls eller andra pälsar som behöver borstas/friseras under torkning. Röret/munstycket är vridbart 360 grader, så att du även kan föna pälsen nerifrån och upp.

Här hitta du våra golvfönar

Bordsfönarna Wonder, Typhoon och VBS-2400 kan kompletteras med väggfäste. Köper du en VBS ingår väggfästet. I vårt sortiment hittar du även två väggfönar. De kan placeras behändigt ovanför trimbordet, om du har en fast plats där du alltid fönar din hund.

Här hitta du våra vägg- och bordsfönar.

Handfön

Handfönen rekommenderar vi framför allt för användning vid till exempel resor, torkning efter deltvättning och för att skapa den där perfekta finishen du vill ha inför en utställning. En handfön kan du också använda för att torka en hund med mycket lite päls.

Här hitta du våra handfönar.

4Dogs ger dig tips och råd

Hör gärna av dig till oss om du behöver mer information inför ditt köp av hundfön/blaster. Vi hjälper dig gärna. Kontakta oss på info@4dogs.se eller 0418-48 40 10.