Köpguide hundfön - 4Dogs
Priser inkl. moms

Att välja hundfön

Har du funderat på att köpa en hundfön? Hos 4Dogs hittar du många prisvärda hundfönar/blasters med hög kvalitet, oavsett om du är professionell hundfrisör, hemmafrisör eller bara vill förenkla vardagen med din hund. Här får du lite vägledning inför ditt val av fön.

En hundfön har många användningsområden

En hundfön/blaster har du nytta av vid många tillfällen, inte bara när du badat din hund eller vill torka pälsen efter en regnvåt promenad. Den är också praktisk när hunden fäller, då man kan blåsa ur den lösa pälsen med fönen. Med fönen blåser du också bort mjäll, hudavlagringar, smuts och grus som fastnat i pälsen. Den är även funktionell när du trimmat din hund och vill få bort allt löst hår som sitter kvar i pälsen. Sist men inte minst kan du med en hundfön ge pälsen den där slutliga finishen du vill ha inför en utställning.

Vikten av att pälsen blir riktigt torr

Att torka hundens päls noga är viktigt för att förhindra till exempel fukteksem, eller så kallade hot spot. Att bara handdukstorka pälsen kan bli ett evighetsarbete eller till och med en omöjlighet om pälsen är tjock, har underull eller om du har en stor hund. Även om pälsen känns torr på ytan är det troligt att underullen fortfarande är fuktig. Och i den fuktiga underullen kan bakterier etablera sig och börja växa. Därför är det så viktigt att få både päls och underull helt torr.

Fön eller blaster - vad är skillnaden?

När du fönar din hund med en vanlig handfön, som den du själv använder för att torka ditt eget hår, är det luftströmmen och värmen som fönen alstrar som gör att vattnet dunstar bort. En blaster fungerar annorlunda. Den har en kraftfull motor och den unika egenskapen att effektivt och samtidigt skonsamt kunna slå vattnet ur pälsen med hjälp av en extremt kraftig luftstråle. Luften går genom en slang och slutligen ut genom ett munstycke, där den koncentreras och får sin kraft.

De flesta blasters har möjlighet till tillsatt värme, men eftersom för hög värme kan skada hundens päls, är värmen som kommer ut begränsad. En blaster ger inte så mycket värme som en handfön ger till exempel. Det är istället den kraftfulla luftstrålen som torkar pälsen. På flera av våra blasters finns möjligheten att arbeta både med och utan tillsatt värme.

Vad avgör vilken hundfön jag ska välja

En bra hundfön/blaster är en investering, så det är viktigt att noga tänka igenom ditt val av fön inför ditt köp, för det finns många alternativ och ingen fön är perfekt för alla.

Ditt val av hundfön avgörs bland annat av:
- vilken pälstyp och ras du har
- storleken på din hund
- vad du ska använda fönen till
- hur ofta du kommer att använda fönen
- hur mycket du vill betala

Antal watt, lufthastighet, motor och värme

Många tror att det är antalet watt som är viktigast för att se hur effektiv en hundfön/blaster är. Men så är det inte riktigt. Lufthastighet per sekund säger mer om hur effektiv fönen är. Ju mer luft som hinner strömma genom slang och muntycke per sekund desto snabbare kommer du att kunna torka din hund. Effekten, det vill säga antalet watt, beror bland annat på konstruktionen av fönens motor och fläktblad och wattalet är en indikation på hur stor belastningen blir på säkringen när du kopplar fönen till ditt vägguttag.

Det finns både enkel- och dubbelmotoriga hundfönar/blasters. En dubbelmotorig fön går på lägre varvtal när den används på högsta hastighet, jämfört med en enkelmotorig. En enkelmotorig blaster kan användas till alla raser, men om du har en stor hund med mycket päls är en dubbelmotorig att föredra. Det gör torkningen både effektivare och snabbare.

När du använder fönen alstrar den värme. Värmen som uppstår är varm, men absolut inte het. Het luft kan skada pälsen och kommer inte att torka pälsen snabbare. Het luft kan dessutom kännas obekvämt för din hund, som kanske till och med upplever det obehagligt att bli fönad.

Reglering av värme och lufthastighet

De flesta av våra hundfönar/blasters har tillsatt värme som kan regleras i olika lägen och, om man vill, helt stängas av. Då kan du börja föna med lite svalare luft och sedan öka värmen när din hund hunnit vänja sig. Tänk dock på att för mycket värme kan torka ut pälsen och skada den, så använd den med försiktighet. Luften från en fön kan dock aldrig bli helt kall, eftersom alla fönar alstrar värme när de används.

Alla våra hundfönar/blasters har steglös variabel lufthastighet, så att du kan anpassa luftströmmen efter pälstyp och behov. Fönar du en mindre hund behöver du förmodligen använda en lägre lufthastighet än till en större. Ha alltid fönen inställd på den lägsta hastigheten när du början föna, och öka den successivt till lämplig hastighet. Det är också ett bra sätt att vänja din hund vid att bli fönad.

Vilken typ av hundfön ska jag välja

Det finns flera typer av hundfönar att välja på - bordsfönar, golvfönar, finishingfönar, väggfönar och handfönar. När du nu funderat lite på vad du ska använda din fön till blir det lättare att bestämma sig för vilken typ av fön som passar just dig och din hund.

Bordsfön

För vanligt hemmabruk, det vill säga om du använder din hundfön/blaster när du badat din hund, klarar du dig med en bordsfön. Om du vill kunna arbeta med båda händer i pälsen, samtidigt som du fönar, kan du i de flesta fall komplettera din bordsfön med ett golvstativ. Det kan vara nödvändigt om du till exempel ska torka en pudelpäls eller andra pälsar som behöver borstas/friseras under torkning. Om du har en bordsfön utan golvstativ kan du som alternativ använda en slanghållare när du fönar hunden stående på ett trimbord. Då frigörs också båda händerna, men möjligheterna är dock mycket begränsade jämfört med en fön på golvstativ.

Här hitta du våra bordsfönar.

Golvfön

En fön med golvstativ är den absolut vanligaste fönen på en hundsalong. Men en golvfön är praktisk även när du ska torka en våt päls i hemmet. En golvfön har ett längre rör försett med ett vridbart munstycke. Det kan bytas ut mot en slang, när du hellre vill jobba med en sådan. En fördel med röret är att du kan arbeta med båda händerna i pälsen, samtidigt som du tillför luft. Röret/munstycket är vridbart 360 grader, så att du även kan föna pälsen nerifrån och upp. En golvfön kan du enkelt flytta runt och placera där du behöver den. Den kan också höjas och sänkas för att anpassas efter storleken på hund och din arbetshöjd eller höjden på trimbordet.

Här hitta du våra golvfönar.

Finishingfön

En finishingfön används som ett komplement till en vanliga hundfön/blaster. Den har ett rör där luftströmmen fördelas på ett annat sätt än i bordsfönens slang och munstycke. Genom röret kommer luften inte ut med samma kraft som den behöver göra när fönen används för att slå vattnet ur en våt päls. En finishingfön kan du därför använda för att styla pälsen inför till exempel en utställning.

Flera av våra bordsfönar/blasters kan kombineras med rör för att de ska kunna användas som finishingfönar. De kan även kompletteras med golvstativ, som är en förutsättning för att kunna arbeta med båda händer samtidigt.

Använder du fönen mycket och ofta för finishingföning ska du titta på Pro Ionic och Artero Pin 8, som är rena finishingfönar med mycket hög kvalitet.

Väggfön

Om du har en fast plats där du alltid fönar din hund kan en väggfön vara ett alternativ. Den kan du placera behändigt ovanför trimbordet. Även bordsfönarna kan i vissa fall kompletteras med väggfäste. Det gäller Wonder, Typhoon och VBS-2400. Köper du en VBS eller Rosy ingår väggfästet.

Här hittar du våra väggfönar

Handfön

Handfönen rekommenderar vi framför allt för användning vid till exempel resor, torkning efter deltvättning och för att skapa den där perfekta finishen du vill ha när du är på utställning. En handfön kan du också använda för att torka en hund med mycket lite päls eller för att försiktigt vänja din lilla valp vid att bli fönad.

Här hittar du våra handfönar

Hundras, storlek och pälstyp

Storlek på hund, ras och pälstyp är av stor betydelse inför ditt val av hundfön. Här ger vi lite vägledning som kan ta dig närmare ditt val av modell.

Har du en mindre eller mellanstor hund, en hund med kort päls eller medellång päls som inte är så tjock ska du titta närmare på modellerna Cyclone, VBS eller Rosy. De är enkelmotoriga blasters men tillräckligt kraftfulla för att effektivt torka pälsen på till exempel en dvärgpudel, pomeranian eller boxer. De fönarna är också bra val om du ska föna en katt.

Till större hundar, upp till storleken av en golden retriever ungefär, är Wonder eller Pegase Diablo de bästa valen. Visst kan du använda en Wonder eller Pegase Diablo även till en ännu större hund, men det kommer att ta längre tid att få pälsen helt torr och de är därför inte det bästa valet.

Om du har en riktigt stor dubbelpälsad hund, som till exempel newfoundland eller leonberger, behöver du en kraftfullare fön. Då rekommenderar vi dubbelmotoriga Typhoon eller Hurricane.

Tycker du fortfarande att det är svårt att veta vilken fön du ska välja till din hund är du givetvis välkommen att kontakta oss!

4Dogs ger dig tips och råd

Hör gärna av dig till oss om du behöver mer information inför ditt köp av hundfön/blaster. Vi hjälper dig gärna. Kontakta oss på info@4dogs.se eller 0418-48 40 10.