Att välja trimbord - Tips & Råd - 4Dogs
Priser inkl. moms

Att välja trimbord

Hos 4Dogs hittar du ett stort sortiment av prisvärda trimbord för hund, oavsett om du är professionell hundfrisör eller hemmafrisör. Men du behöver inte vara frisör för att ha nytta av ett trimbord. Det är också praktiskt i den dagliga skötseln av din hund. Allt från kloklippning till päls- och öronvård är smidigt att utföra från ett trimbord. Deltar du och din hund i hundutställningar kommer du också att ha stor nytta av ett trimbord. Här jobbar du med pälsen, stylar och kan träna din hund att stå fint.

Trimbord finns för både små och stora hundar i en mängd olika modeller och storlekar. Här får du några tips och råd inför ditt köp av trimbord till din hund. Vill du ha hjälp att välja rätt storlek på trimbord hittar du det här.

Bekväm arbetsställning

Den stora fördelen med att använda ett trimbord är bekvämligheten. Det underlättar avsevärt att ha en bra arbetsställning medan du arbetar med din hund. Det blir enklare och smidigare vilket också innebär att din hund inte behöver spendera mer tid på bordet än nödvändigt.

Fast höjd eller höj- och sänkbart trimbord

Det första du bör göra är att fundera på om du behöver ett trimbord med fast höjd eller ett höj- och sänkbart.

Ett höj- och sänkbart trimbord ger dig hela tiden en optimal arbetsställning. Du kan lätt anpassa höjden efter din egen längd och dessutom enkelt höja eller sänka bordet för att lättare komma åt hunden från olika vinklar. Det är bra om du till exempel jobbar med avancerade klippningar eller behöver komma åt hunden underifrån.

För hemmabruk är det vanligast att välja ett trimbord med fast höjd eller ett trimbord som manuellt kan höjas och sänkas. Hundfrisörer och aktiva hemmafrisörer väljer gärna ett elektriskt eller hydrauliskt höj- och sänkbart trimbord.

Trimbord med fast höjd

Trimborden med fast höjd är hopfällbara och enkla att hantera. Saknar du utrymme för att låta trimbordet stå framme mellan användningarna är de lätt ställa undan. Om du bestämt dig för ett trimbord med fast höjd ska du titta extra noga på våra bästsäljare, TM101, TM102 och TM103. De är ett stilrena, stabila och mycket prisvärda trimbord.

Behöver du ett riktigt lätt trimbord att ta med dig på hundutställningar och resor? Då kan du välja ett trimbord i aluminium. Ett sådant passar utmärkt för mindre och medelstora hundar. Tänk dock på att stabiliteten i ett lättare bord inte är lika bra som i de tyngre.

Här hittar du trimbord med fast höjd och manuellt höj- och sänkbara.

Manuellt höj- och sänkbara trimbord

De manuella trimborden kan höjas och sänkas steglöst eller i fasta höjdlägen. De har, liksom de med fast höjd, fördelen att vara hopfällbara och enkla att sätta undan när de inte används. Det gör dem praktiska om man har en begränsad yta och inte möjlighet att låta trimbordet stå framme jämt.

Elektriska och hydrauliska trimbord

Ett höj- och sänkbart trimbord kan vara elektriskt, hydrauliskt eller pneumatiskt.

Ett elektriskt trimbord ger mer komfort för både dig och hunden, jämfört med de hydrauliska/pneumatiska. Det elektriska har en långsammare och jämnare gång och är lättare att ställa in på exakt den höjd du önskar. Du höjer och sänker bordet med hjälp av en fotpedal eller en fjärrkontroll.

På ett hydrauliskt trimbord drivs kolven, som höjer och sänker bordet, med oljetryck. På ett pneumatiskt drivs kolven med luft. Med hjälp av fotpedalen “pumpas” trimbordet upp till önskad höjd och man sänker det genom att hålla fotpedalen nedtryckt.

Här hittar du elektriska trimbord.

Här hittar du hydrauliska och pneumatiska trimbord.

Roterande trimbord

Ett runt, roterande trimbord utan ben kan placeras direkt på vilket bord som helst, bara det bordet är stadigt. Det gör det perfekt för de mindre hundraserna. Fördelen med ett roterande trimbord är att du inte behöver inte förflytta dig när du arbetar. Istället roterar du helt enkelt på skivan där hunden står.

Här hittar du roterande trimbord.

Välja storlek på trimbord

När du väljer trimbord behöver du ta hänsyn till både hundens storlek och din egen arbetshöjd. Har du, som exempel, en liten hund behöver trimbordet vara högre för att arbetsställningen ska kännas bekväm för dig. Har du en större hund måste trimbordet vara lägre, så att du inte behöver sträcka på dig för att komma åt. Eftersom den lilla hunden behöver mindre yta att stå på, är bordsskivan anpassad efter det. Det motsatta förhållandet gäller för trimborden för stora hundar.

Här kan du läsa mer om hur du mäter vilken storlek på trimbord du behöver till din hund.

Säkerhet på trimbordet

Det bästa sättet att få hunden att känna sig trygg på trimbordet är att vänja den redan som valp vid att stå och stå stilla på bordet.

För att din hund ska känna sig trygg och säker på trimbordet är det viktigt att bordsytan har en yta av halkfri gummi eller silikon. En sådan är också lätt att torka av och hålla ren. Alla våra trimbord är försedda med gummimatta. Lösa gummimattor kan också köpas separat.

För att inte riskera att hunden hoppar ner eller snurrar för många rundor på trimbordet är en galge med koppel att rekommendera. Galgen är den vinklade metallarm som monteras på trimbordet. På vissa elektriska och hydrauliska trimbord ingår en H-galge, en galge som har överliggare och fäste för trimbordets båda kortsidor. De flesta trimbord levereras med både galge och koppel.

En så kallad belly strap, som ger bekvämt stöd för magen, ökar också säkerheten på trimbordet och hjälper hunden att hålla sig stående när det behövs.

Här hittar du tillbehör till ditt trimbord.

Frisörstolar

Det kan kännas skönt att variera sin arbetsställning vid trimbordet. Det skonar också ryggen och stärker muskulaturen att kunna variera från stående till sittande. En sadelstol gör din sittställning aktivare och rörligare. Alla våra trimstolar ör höj- och sänkbara.

Här hittar du frisörstolar.

Fraktfri leverans av trimbord

Vi har fraktfri leverans av alla våra trimbord inom hela Sverige.

4Dogs ger dig tips och goda råd

Hör gärna av dig till oss om du behöver mer information inför ditt köp av trimbord. Vi hjälper dig gärna. Kontakta oss på info@4dogs.se eller 0418-48 40 10.