Skötselråd klippmaskiner, trimmers och skär - 4Dogs
Priser inkl. moms

Skötselråd för klippmaskiner och skär

Försäkra dig alltid om att pälsen är ren innan du börjar klippa din hund. Sand och grus i pälsen kan orsaka skador på klippmaskinens skär. Fett, som förekommer naturligt i hundens päls, pälspartiklar och smuts kan fastna i skäret och bilda avlagringar som kan göra så att skäret slutar fungera eller börjar tugga.

Vi rekommenderar att du:

- oljar in skäret före varje användning.

- kyler och smörjer skäret med ett kylspray under tiden du klipper. Skäret behöver vanligtvis kylas var 5:e till var 10:e minut, beroende på hur tät pälsen är. Känn på skäret ofta för säkerhets skull.

- rengör och oljar in skäret efter varje användning.

Här hittar du skärolja och kylspray.

Så här rengör du din klippmaskin och dina skär:

1. Ta loss skäret från klippmaskinen och borsta bort alla synliga pälsstrån med hjälp av en skär- och saxborste.

2. Häll lite rengöringsvätska för skär i en skål eller kopp. Starta maskinen och sätt på skäret. Maskinen ska alltid vara igång när man snäpper skäret på plats.

3. För ner toppen av skäret i vätskan en liten stund med motorn igång. På så sätt får du bort hår, fett och partiklar som fastnat mellan skärets delar.

4. Stäng av maskinen igen och torka av skäret med en mjuk trasa, till exempel en mikroduk, som inte luddar.

5. Lägg någon droppe olja på var sida om skäret samt ett par längs med kanterna på skäret. Låt det inte bli så mycket att olja rinner in i maskinen. Sätt igång maskinen några sekunder. Överflödig olja torkas bort. Färdig!

Djuprengöring av skär

Om skäret inte blivit rengjort på länge kan du behöva göra en djuprengöring. Använd då en så kallad dip box, som du häller lite rengöringsvätska i. Börja med att borsta bort pälsstrån från skäret med en skär- och saxborste och sänk sedan ner det i vätskan i dip boxen. Låt ligga en stund eller över natten om det behövs.

Ta upp och torka av skäret med en luddfri trasa eller mikroduk. Gör gärna en djuprengöring regelbundet så får du glädje av ditt skär längre.

Sterilisering av skär

Vill du sterilisera dina skär gör du det i en steriliseringsbox. Det är vanligast på hundsalonger, men har du många hundar hemma kan det vara bra att sterilisera skären så att inte eventuella hudparasiter överförs från en hund till en annan.

Så här förvarar du dina skär:

Låt aldrig skären ligga framme efter användning. Var rädd om dem och förvara dem i ett fodral eller en ask.

Här hittar du produkter för rengöring och förvaring av dina skär.