Att välja klippmaskin & hundtrimmer - Tips & Råd - 4Dogs
Priser inkl. moms

Att välja klippmaskin & hundtrimmer

Hos 4Dogs hittar du ett av marknadens bredaste sortiment av klippmaskiner och hundtrimmers. Vi har maskiner för både hemmabruk och för dig som använder dem professionellt. Ägnar du mycket tid åt pälsvård är det definitivt värt att investera i en bra maskin. Här får du några tips och råd inför ditt köp.

Användningsområden för klippmaskiner och trimmers

Innan du bestämmer dig för vilken trimmer eller klippmaskin du ska köpa bör du fundera på hur du vill använda den. Vill du kunna göra helklippningar av din hund, delklippa vissa områden eller kanske bara detaljtrimma? Vilken typ av päls din hund har är också avgörande för vilken maskin du bör köpa.

Hundtrimmers

En trimmer är en lite nättare modell av en klippmaskin skulle man kunna säga. Den är vanligen sladdlös och har ett ställbart skär som är anpassat enbart för den aktuella trimmern. Distanskammar följer ofta med när du köper en trimmer och med dem kan du anpassa klipplängden ytterligare. Annars hittar du distanskammar här. De minsta modellerna, detaljtrimmers, har alltid skär med fast klipplängd.

Trimmern används, beroende på modell, till delklippning av hunden, hygienklippning och för detaljklippning av till exempel tassar, ansikte och öron. Motorn i en trimmer behöver därför inte vara lika kraftfull som i en klippmaskin, som ska klara av att klippa en hel hund oavsett pälstyp.

- Detaljtrimmers

Med en liten, smidig detaljtrimmer klipper du enkelt hundens nos, tassar, öron eller andra detaljer. Den är också bra att använda för känsliga områden och hygienklippning. Detaljtrimmern har alltid ett fast skär som aldrig är bredare än ca 3 cm. Våra detaljtrimmers är alltid sladdlösa, vilket gör dem lättarbetade när du vill komma åt lite svåråtkomliga områden.

- Hundtrimmers för delklippning

För större delklippning av till exempel bröst och mage behöver du en maskin med lite mera kraft och motorstyrka än när du bara ska trimmar detaljer. I den här klassen har du många bra alternativ att välja på från leverantörer som bland annat Wahl, Aesculap och Andis.

Klippmaskiner för helklippning av hund

Vill du kunna helklippa din hund är det utan tvekan en klippmaskin du ska köpa. De har kraftfullare motorer jämfört med en trimmer. Hur kraftig motorn är blir viktigt om du har en hund med tjock och kraftig päls. Väljer du en kraftfull maskin av hög kvalitet, kommer du dessutom att ha glädje av den länge.

Med eller utan sladd

Vid ditt val av klippmaskin ska du fundera på om du vill ha en maskin med sladd eller en sladdlös. De har sina fördelar båda två.

Väljer du en klippmaskin med sladd är du inte begränsad när det gäller klipptiden. Maskinen är alltid redo så snart du sätter i kontakten och du slipper avbrott på grund av urladdat batteri. I regel är priset på klippmaskinerna med sladd lägre än på de sladdlösa.

Fördelen med en sladdlös klippmaskin är att den är smidig och bekväm att arbeta med eftersom du slipper sladden som annars kan vara i vägen. Den är också praktisk eftersom du kan använda den precis var du vill, utan att behöva tänka på eluttag. Perfekt om du vill klippa din hund utomhus eller kanske ta med maskinen på en resa eller utställning.

En sladdlös maskin kan vara lite tyngre än en med sladd, eftersom batteriet är en del av maskinen. Klipptiden begränsas av batteriets kapacitet, men du kan hitta flera sladdlösa maskiner i vårt sortiment som klarar upp till 4-5 timmars klipptid innan batteriet behöver laddas. I de flesta fall ingår ett extra batteri.

Alla sladdlösa klippmaskiner i vårt sortiment har litium-batterier (Li-ion), vilket innebär att de levererar samma effekt ända tills batteriet är helt urladdat. För att sådana batterier ska få så lång livslängd som möjligt är det viktigt att följa instruktionerna för hur batteriet ska laddas och förvaras.

Ergonomi – A och O för dig som klipper din hund ofta

En klippmaskin/trimmer kan vara mer eller mindre ergonomiskt utformad, men det är viktigt att den känns skön och bra att hålla i för just dig. Det är ofta en personlig fråga vad som känns bra, eftersom vi alla har olika stora händer och vårt eget sätt att hålla i maskinen. Var noga vid ditt val eftersom dålig ergonomi i förlängningen kan orsaka muskelvärk, stress och belastningsskador i både handleder, armbågar och axlar om du klipper ofta och mycket. För att förebygga skador och minska trötthet kan du till exempel använda ett handledsstöd när du klipper.

Här är tre saker som rör ergonomin som är bra att tänka på när du ska välja klippmaskin:

1. Vikten - den är väsentlig, jobbar du ofta och länge med maskinen bör den inte kännas för tung.

2. Vibrationer - vibrationer i maskinen kan också verka tröttande, i synnerhet om du klipper ofta och länge.

3. Ljudnivå - även ljudnivån är en ergonomisk faktor. Alltför höga ljudvolymer kan vara stressande för både dig och hunden. En tystgående maskin ger både dig och din hund en behagligare upplevelse.

4Dogs ger dig tips och råd

Hos oss hittar du kvalitetsmaskiner från ledande tillverkare som till exempel Andis, Wahl, Artero, Aesculap, Shernbao och Oster. Hör gärna av dig till oss om du behöver mer information inför ditt köp. Vi hjälper dig gärna. Kontakta oss på info@4dogs.se eller 0418-48 40 10.