Hundbur till bilen - Säkra bilburar för resan - 4Dogs
Priser inkl. moms

Hundbur bil

Flexxy bilbur svensktillverkad krocktestad hundbur för bil Small

Vad man ska tänkta på när man köper en hundbur till bilen

När man ska köpa en hundbur till bilen finns det flera saker att tänka på, bland annat storlek, säkerhet, komfort och lagstiftning.

Rätt storlek på buren

Vid val av bilbur till din hund är det viktigt att storleken på buren matchar hundens storlek. En korrekt dimensionerad hundbur säkerställer att hunden kan resa bekvämt och tryggt. En bur som är för liten kan orsaka obehag för hunden medan en för stor riskerar att medföra ett bristande skydd vid kollision. Det är därför viktigt att välja rätt storlek på buren.

Hundens mått bestämmer

Att välja rätt hundbur utgår från hundens specifika mått och rörelsebehov när den befinner sig i bilen. Det är viktigt att buren erbjuder tillräckligt med utrymme för att hunden ska kunna resa bekvämt, stå upp, vända sig om och ligga ner på ett naturligt sätt. Hundens längd och höjd avgör hur stor buren ska vara.

En korrekt storlek på buren bidrar även till en ökad säkerhet - den minskar risken för skador vid en plötslig inbromsning eller kollision.

Hur du mäter

Längd: Du tar hundens längd gånger 1,10. Du mäter från nosspetsen till sittbensknölen när hunden står upp.

Bredd: Du tar hundens bröstbredd gånger 2,5. Detta mått är viktigt för att din hund ska kunna vända på sig och ligga ner obehindrat under färd.

Höjd: Din hund ska kunna stå upp i normal ställning utan att huvudet slår i taket på buren.

(Källa: Jordbruksverket)

Bilens bagageutrymme spelar roll

Utöver hundens storlek och storleken på buren spelar även dimensionerna och formen på bilens bagageutrymme roll för valet av hundbur. Olika bilmärken och modeller har olika stora bagageutrymmen vilket innebär att en bur som passar i en bil inte nödvändigtvis passar i en annan.

Det är därför viktigt att mäta hur stort bagageutrymmet är i bilen innan man beställer en hundbur.

För bilar med sluttande bagageluckor kan en bur med sluttande front eller bakdel vara en bra idé för att maximera utrymmet i bagaget och säkerställa att buren får plats.

Säkerhet

Vid inköp av en hundbur till bilen är det viktigt att tänka på säkerheten. För högsta säkerhet rekommenderas att bilburen är krocktestad.

En välkonstruerad hundbur ska vara robust och tillverkad i hållbart material för att stå emot kollisioner och skydda din hund vid eventuell olycka.

Det är viktigt att buren är korrekt förankrad i bilen för att minimera riskerna vid kraftiga inbromsningar eller olyckor. Det innebär att hundburen inte bara ska passa fysiskt i bilen utan även förankras på rätt sätt.

En hundbur ska vara utrustad med säkra låsmekanismer som inte kan öppnas av hunden under färd men som lätt kan öppnas av ägaren vid behov.

Material och konstruktion

En bilbur ska ha en robust och tålig konstruktion. Burens konstruktion och kvalitet påverkar både säkerhet och användbarhet. Det är viktigt att buren har en stadig ram som tål de påfrestningar och stötar som kan uppstå.

Materialen i burens inredning ska även vara lätta att rengöra och motståndskraftiga mot fukt.

Komfort under resan

Det är viktigt att din hund kan sitta och ligga bekvämt under resan. Ett mjukt underlag, som till exempel en dyna eller Vetbed-fäll, ger extra komfort och gör resan behagligare.

Tillbehör för längre turer

Komplettera alltid buren med en Vetbed-fäll, hunddyna eller hundfilt, som ger hunden ett mjukt och skönt underlag att ligga på under färden.

När det är sommar och varmt ute kan en kyldyna vara ett bra tillbehör till buren. Den ger din hund skön svalka.

Under en längre bilfärd är det viktigt att hunden har tillgång till vatten i bilen. Välj gärna en skvalpsäker vattenskål, så minskar risken att vattnet skvalpar över om du kör på ojämna vägar.

Lagstiftning för transport av hund

Det är Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur som lagstiftningen baseras på.

I reglerna står det att om en hund transporteras i en personbil ska det finnas ett särskilt utrymme avsett för hunden och att utrymmet ska vara avskärmat från resten av fordonet.

Om hunden sitter i baksätet ska man vidta åtgärder för att säkra hunden vid inbromsning. Rådet enligt Jordbruksverket är att "djuren bör säkras genom att förvaras i säkrad transportbur eller, då det gäller hundar, i särskilt anpassat säkerhetsbälte."

Om man vid en poliskontroll inte har hunden i en bur eller säkerhetsbälte kan polisen utfärda böter.

Flexxy – en svensktillverkad, krocktestad bilbur

I vårt sortimen hittar du Flexxy bilburar som är utvecklade och tillverkade i Sverige samt testade enligt Europa-standard. Burarna från Flexxy är anpassade för SUV-, kombi- och halvkombibilar. De har en tvådelad dörr vilket gör att de enkelt kan anpassas både för bilar med och utan tröskel i bagageutrymmet. Flexxy-burarna har den lägsta vikten på marknaden, en enkelburar väger från 7 kg.

Hela bilburen tillverkas på ett och samma ställe i Småland och har krocktestats hos RISE, Research Institute of Sweden, enligt standard ECE-R17.