Saxar

Välj din sax med omsorg

I stort sett alla hundägare är i behov av en bra hundsax för enkel klippning mellan varven. Har du en hund med päls som växer mycket är det ett måste, alltid är det några hårstrån som vuxit för långt och kanske irriterar. Ställer du ut på hundutställningar eller har en hund med päls som kräver mycket vård? Då vill du säkert investera i mer än en sax och är noga med vilka saxar du väljer. Gillar du Asian fushion krävs saxar som är bra för att forma och konturklippa.

4Dogs har ett stort utbud av saxar för alla användningsområden från till exempel Aesculap, Arterao, Artesan, Ashley Craig, Astrid, Hikato, Shark, Sirius och Swan. Hos oss hittar du saxar till både budget- och mellanpris, men också exklusivare saxar för professionell klippning. Ju oftare du använder din sax desto viktigare att välja den med omsorg.

Saxar för olika användningsområden

Vilken sax du bör välja beror på vad du ska använda den till. Bäst resultat får du förstås om du använder rätt sax för det du vill åstadkomma med din klippning.

De raka saxarna är vanligast och finns både som långa och korta. En lång sax passar för kroppsklippning av en stor hund och för figurklippning. För mindre hundar, detaljklippning och putsning är en kort sax lämpligare.

Med en böjd sax är det lättare att lyckas med figur- och konturklippningar. De böjda saxarna används till exempel för att skapa rundade former.

En effilersax, eller urtunningssax som den också kallas, tunnar ut tjocka pälsar men kan också användas för att justera ojämnheter. Den är perfekt att använda mellan besöken hos hundfrisören. En chunker har liknande funktion och ger liv åt frisyren.

De enkla effilersaxarna är bara tandade på ett av saxskären och klipper därmed bort lite mer än de dubbla. Vill du ha en luftigare klippning ska du alltså välja en dubbel effilersax, som är tandad på båda skären. Tandningens täthet påverkar också slutresultatet. En fintandad effilersax klipper bort mer än en grovtandad.

Med saxen Artero Smart kan man i en och samma sax få olika grader av urtunning (10, 20 eller 30%). Den är dessutom anpassad för både höger- och vänsterhänta. Artero Slalom är en böjd effileringssax som ger mjuka rundade linjer. Den passar perfekt för bland annat Asian fushion, svårtåtkomliga områden och för att få en rundad form på tassarna.

En sax med rundad topp, en så kallad ball tip-sax, är bra när du ska klippa känsliga områden som runt ögon, nos och tassar. Med en sådan sax blir risken mindre att du skadar din hund med spetsen på saxen.

Prova dig fram till rätt sax

Ju oftare du klipper desto viktigare att du är noggrann vid ditt val av hundsax. En sax som känns bra för en person gör det inte självklart för en annan. Valet av sax är högst personligt.

Saxen ska kännas lätt och välbalanserad och ha en form som passar just din hand. Lägg saxen i handen så att den får ordentligt stöd och känn balansen.

När du klipper ska du anstränga din hand så lite som möjligt. Behöver du förbättra greppet kan du i de flesta fall komplettera med insatsringar. Det finns insatsringar i både gummi (Show Tech) och plast (Artero).

Ergonomiska saxar och saxar för vänsterhänta

Swiwels Mi-Style-serie är speciellt utvecklad för att ge maximal komfort åt dig som kräver det bästa. Dessa saxar har ett unikt snurrande tumgrepp för ergonomisk och skön klippning. Med dem klipper du i den position som passar dig bäst och handleden hamnar i en bekväm arbetsställning.

Klipper du med vänster hand bör du köpa en sax som är speciellt anpassad för vänsterhänta för att arbetsställningen ska bli naturlig och för att arbetet ska kännas så bekvämt som möjligt. Hos oss hittar du ett stort urval av hundsaxar för vänsterhänta.

Skötsel av din hundsax

En välskött sax håller länge. Skären bör rengöras efter klippningarna och oljas in med jämna mellanrum. Använd gärna en sax- och skärborste vid rengöring. Om saxen börjar kännas slö bör du slipa om bladen för att funktionen ska bibehållas. Det är mycket viktigt att pälsen är ren när du klipper. Grus och sandkorn i pälsen kan annars förstöra saxbladens skärpa och saxen blir slö. Kom också ihåg att bara använda saxen till en sak, det vill säga klippning av pälsen.

Få tips och råd från 4Dogs

Hos oss kan du alltid få råd och mer information inför ditt viktiga val av hundsax. Vi har många års erfarenhet och sätter stort värde i att kunna hjälpa dig. Kontakta oss på info@4dogs.se eller 0418-48 40 10.