Hundschampo

6478_842116-raspberry-gloss-4-liter
Hundschampon för alla pälsar

Det finns ett enormt utbud av hundschampon på marknaden och att välja rätt schampo till sin hund är inte alltid lätt. På 4Dogs har vi ett urval av kvalitetsmärken som vi själva tycker är bra och gärna rekommenderar, som till exempel PSH, Artero, Isle of Dogs och svensktillverkade K9 Competition och Tassarnas. Hos oss finns schampon för alla typer av pälsar, utställningshundar och salongsschampon för dig som arbetar professionellt med pälsvård.

Välj hundschampo efter behov

Huvudsyftet med att bada och schamponera sin hund är givetvis att den ska blir ren, men har du en utställningshund har du kanske också andra avsikter när du väljer schampo. Kanske vill du att schampot ska förstärka pälsens färg, motverka frissighet, ge glans, extra volym eller struktur. Oavsett om du har en utställningshund eller inte finns det mycket att ta hänsyn till vid val av hundschampo. Hundens pälstyp till exempel. Har din hund sträv, slät, strittande, kort, lång eller lockig päls? Är den grov, tunn eller silkig? Om din hund har problem med mjäll, torr och kliande hud behövs ett lindrande och lugnande schampo. Är pälsen skadad är det viktigt att hitta ett schampo som reparerar och återuppbygger. Vissa hundar kan behöva ett allergivänligt specialschampo som är extra skonsamt för känslig hud. En valp behöver också ett milt schampo, som är snällt mot huden. Till en mycket smutsig päls väljer du förstås ett djuprengörande schampo.

Ibland är det svårt att själv hitta rätt i djungeln av olika schampon. Då är du välkommen att kontakta oss för tips och goda råd.

Tänk på att aldrig använda ett schampo avsett för människor till din hund. Hundar och människor har inte samma pH-värde i huden och ett schampo för människor skulle torka ut huden på din hund.

Så här använder du hundschampo

De flesta schampon och balsam är koncentrerade och behöver spädas innan användning. Vissa schampon används outspädda.

För att förenkla vid schamponeringen rekommenderar vi att du späder schampot i en blandflaska med pip. Blanda helst inte mer än vad som används vid varje schamponering. Instruktioner om hur respektive schampo ska spädas hittar du på schampoflaskan.

Så här använder du hundschampo och balsam:

1. Häll först vatten i blandflaskan enligt graderingen och fyll sedan på med schampo.

2. Skaka om och fördela schampot jämnt över hundens päls i riktning mot hårväxten. Applicera gärna i våt päls, då är det lättare att få upp ett fint lödder och det går inte åt så mycket schampo.

3. Massera försiktigt in schampot med händer eller tvättsvamp.

4. Låt verka och skölj noggrant med mycket vatten.

5. Upprepa steg 2-4 vid behov.

Använd en hundfön för att torka din hund

När din hund har badat är det viktigt att torka pälsen noggrant, bland annat för att förhindra fukteksem. Om pälsen är tjock kan det vara nästan omöjligt att få den torr ända ner till huden med en handduk eller vanlig handfön. Även om pälsen känns torr på ytan är det mycket troligt att underullen fortfarande är fuktig. Det bästa är att använda en fön med blasterfunktion, som är anpassad för att torka en hundpäls. Här hittar du många bra fönar att välja på.

4Dogs ger dig råd och hjälp

Hör av dig till oss om du behöver vägledning när du ska välja schampo och balsam till din hund. Vi har många års erfarenhet och sätter stort värde i att få hjälpa dig. Välkommen att kontakta oss på info@4dogs.se eller 0418-48 40 10.